Duben 2024 - poštovné Balíkovna jen za 30,- Kč

Levandule

Voňavá a léčivá Levandule

Příjemné aroma vydávají všechny její části, nejvíce ze všeho však voní jasně modré nebo nafialovělé kvítky, uspořádané v úzkých vzpřímených klasech. Vyrůstají na vrcholku lodyhy vstřícně obrostlé podlouhlými čárkovitě kopinatými listy šedozelené barvy. Tato polodřevitá rostlina dorůstá výšky až 120 cm, existuje však řada menších, třeba jen 20 cm vysokých odrůd, které je možné pěstovat i v truhlíku za oknem.

Levandule patřila již od starověku k oblíbeným aromatickým rostlinám. Už staří Řekové ji využívali jako léčivku – zejména proti kašli a přidávali ji coby koření do pokrmů. Bylo známo, že má blahodárný účinek na nervy a napomáhá při zklidnění po psychickém vypětí. Římané proto její využití rozšířili a začali přilévat levandulový olej do osvěžujících koupelí. I dnes je levandule přidávána do směsí bylinek používaných při bolestech hlavy, nespavosti a nervozitě. Z jejích květů se lisuje olej sloužící k výrobě kosmetických i farmaceutických prostředků. Levandulová vůně kromě toho zapuzuje moly, a proto se dávají sušené klásky, nebo květy do šatníků.

Bylinku můžete ihned zpracovávat a používat čerstvou nebo si vytvořit pevné zásoby na zimu.

Nabízejí se dva základní způsoby sušení levandule. Někdo ji ukládá volně do papírové krabice – natrhané kvítky se stonky se vyskládávají vedle sebe a ukládají do suchých prostor půd nebo spíží. Druhou možností je pak zavěšení levandulí do svazků květem dolů. I v tomto případě je možné sušení na půdách nebo kdekoli jinde v bytě.

Relaxace s levandulí

Voňavá levandule je báječná pro uklidnění a relaxaci, pro své uklidňující účinky se používá při relaxačních koupelích, ale také v aromaterapii v kombinacích s meduňkou, kozlíkem, květem hlohu...

Sušená levandule se často využívá jako bytové dekorace - ať už celé svazky, nebo jen samotné kvítky. Sušenými květy lze také naplnit plátěné sáčky a uložit je do šatníku proti molům i jemné provonění prádla. Uplatnění však tato voňavá a krásná bylinka najde také v kuchyni - na ozdobení zákusků a dezertů, ozvláštnění salátu, přidáním pár snítek do uzavíratelné nádoby s cukrem si vytvoříte báječně voňavý levandulový cukr. Pokud si rádi dochucujete vodu citronem nebo třeba mátou, určitě příště vyzkoušejte také levanduli, chutná skvěle!

Levandule samotná nabízí nepřeberné množství dalšího využití.

 

Lázeň z natě levandule

Pro zevní účely je velmi oblíbená nať. Pět polévkových lžic natě spařte 1 litrem vody a nechte 30 minut vyluhovat. Poté přeceďte a používejte jako lázeň. Levandulová koupel se používá jak pro ruce, tak pro nohy, ale i pro relaxační koupel celého těla. Účinná je i pro některé formy ekzémů. Studené obklady se doporučují na podvrtnutí kotníků a doléčení zlomenin, zatímco teplé až horké obklady jsou vhodné pro dosud nezhojené a velmi bolestivé zlomeniny.

 

Domácí levandulový sirup

Na 2 litry domácího levandulového sirupu budete potřebovat:

  • 20 stonků levandule
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 20 g kyseliny citronové
  • citron

Převařte vodu, odstavte a nechte vychladnout. Levanduli lehce omyjte a namočte do vychladlé převařené vody. Citron nakrájejte na plátky a přidejte k levanduli. Nechte 24 hodin louhovat a poté slijte přes pláténko nebo filtr. Pořádně vymačkejte, ať dostanete z výluhu co nejvíce cenných látek. Vymačkanou tekutinu zahřejte na 40 stupňů a rozpusťte v ní 1 kg cukru a 20 g kyseliny citronové. Poté ještě teplý sirup slijte do připravených vyvařených lahví a zavíčkujte. Na hladinu můžete kápnout trošku alkoholu, abyste sirup zakonzervovali od případných nečistot. Doporučuje se neutrální líh, nebo např.vodka.  Větší množství sirupu uskladněte do sklepa nebo ledničky.